Exit 2
Exit2-logo

Een levensveranderende keuze:


Ik werd in 1940 geboren in Long Island, New York, bij Poolse Katholieke ouders. Toen ik een onervaren en ontevreden veertienjarige was maakte ik een keuze die de volgende vierenveertig jaar van mijn leven mijn mogelijkheden om keuzen te maken zou beperken – ik verbond mij met een van de meest strijdlustige en controversiële groeperingen, Jehovah’s Getuigen, hetgeen het middelpunt van mijn leven werd. Ik zette mijn hartenwens, een studie archeologie, opzij vanwege de afkeuring van de religie op het volgen van hoger onderwijs door haar leden. Evangelistische activiteiten kregen daarom hogere prioriteit dan onderwijs. Ik nam hun regels in acht voor wat betreft keuze van vrienden, alleen Jehovah’s Getuigen, alsook keuze van huwelijkspartner, alleen één van Jehovah’s Getuigen.

Waarom zou een jongere ermee instemmen dat haar leven zo zou worden gecontroleerd? Op die jonge leeftijd was ik niet alleen idealistisch, maar ook verveeld. Ik was te jong om enige waardevolle bijdrage te leveren aan de verbetering van de wereldproblemen maar wilde dat wel wanhopig, een instelling die me wijd openstelde voor het accepteren van een Bijbelstudie die door Jehovah’s Getuigen werd aangeboden.
Uiteindelijk beweerden de Getuigen dat ze het goede en slechte konden uitleggen, evenals andere mysteries van het leven. Spoedig omhelsde ik ijverig het Getuigengeloof.

Jong, naïef en lichtgelovig, hoe kon ik weten dat mijn geest gemanipuleerd werd door vakkundig ontworpen indoctrinatiemethodes - bijgeschaafd gedurende decennia – hetgeen alles wat ik leerde erg overtuigend deed klinken. Alleen al het gevoel om gewild te zijn door mensen die overtuigend spraken over dingen waarvan niemand anders iets scheen te weten hield me afhankelijk en gefascineerd. En een overweldigend gevoel van “hier hoor ik thuis” gaf me de kracht om weerstand te bieden aan kritische Katholieke familieleden en vrienden. Na drie maanden van Bijbelstudie was ik blij om met de Getuigen deel te nemen aan het van-huis-tot-huis predikingswerk, en na negen maanden samen met mijn moeder gedoopt te worden als één van Jehovah’s Getuigen.

Na twee jaar had mijn ijver minstens vijf volwassenen tot mijn geloof bekeerd.   In 1956, toen ik 16 was, vroeg een Getuigenzendelinge, die tijdelijk in Long Island woonde voor de tijd dat ze moest wachten op haar toegangspapieren voor India, om haar in de “pioniersdienst”, of volle-tijd dienst, te vergezellen gedurende de twee zomermaanden in de buurt van Athens, Ohio.
Het was in die omgeving dat ongeveer vijftien jaar eerder, gedurende de Tweede Wereldoorlog, patriottistische mensen de Getuigen insmeerden met pek en veren vanwege hun weigering om de vlag te groeten en de oorlog te ondersteunen.
Het was nogal schrikken toen een boze man ons te verstaan gaf zijn erf te verlaten, want anders zou hij zijn geweer pakken en ons uit de provincie jagen zoals hij dat jaren daarvoor met Getuigen had gedaan. We lieten ons geen enkele keer intimideren en gingen gewoon door in onze dienst.

Terugkeren naar school in de herfst was nogal stressvol aangezien ik in de velddienst wilde zijn, niet mijn dagen verpillend aan het leren over een wereld die ieder moment kon eindigen. Het was een moeilijke tijd voor me, maar binnen enkele maanden verhuisde mijn familie naar zuid-Florida waar we opnieuw contact maakten met de Getuigen en wederom had ik een volledige groep nieuwe vrienden. 

Mijn huwelijk

In 1957, toen ik 17 was, sloot ik me aan bij twee andere meisjes uit Florida en we accepteerden een predikingstoewijzing in Columbus, Mississippi. Aangezien we geen parttime werk konden vinden in Columbus, een universiteitsstad waar alle baantjes door studenten waren ingenomen, gingen we na drie maanden platzak en ontmoedigd weg.

Liever dan terug te keren naar Florida, besloten we naar New York te gaan waarvan we wisten dat er vrijwilligers nodig waren op het wereld-hoofdkwartier van Jehovah’s Getuigen in Brooklyn, New York. 
Daar waren de medewerkers bezig een enorm "1958 Internationaal Congres van Jehovah’s Getuigen" voor te bereiden dat gehouden zou worden in New York’s Yankee Stadium en de Polo-Grounds. 
We bleven bij Getuigenvrienden in Long Island totdat we een appartement en parttime baantjes gevonden hadden; daarna reisden we een paar dagen per week 75 km om kantoorwerk te doen op het Brooklyn Hoofdkwartier. 

Ik ontmoette Joe Anderson een paar maanden voor het congres in New York.  Zijn moeder, Virginia, en ik bezochten dezelfde gemeente in Hempstead, Long Island, en zij stelde ons aan elkaar voor.
De grootmoeder van Joe was een Getuige, maar haar toewijding was minimaal; derhalve waren haar kinderen voor het grootste deel, wat Jehovah’s  Getuigen “randfiguren” noemen.  
Toen hij 16 was verhuisden de ouders van Joe vanuit Tampa (Florida) naar Dallas (Texas)  waar zijn moeder de vergaderingen van de Getuigen begon te bezoeken in de plaatselijke Koninkrijkszaal. 
Zijn vader, een intimiderende alcoholist, was volkomen ongeïnteresseerd in de Getuigen. De ijverige religieuze kameraadschap trok Joe aan en hoewel zijn twee zusters spoedig de groep verlieten sloot hij zich voor drie jaar aan bij andere Getuigen om deel te nemen aan het pionierswerk in de omgeving van Dallas  (in die tijd stemden pioniers erin toe om 100 uur per maand te besteden aan het spreken over de Bijbel met niet-Getuigen; nu is het nog 70 uur. Pioniers hebben gewoonlijk een parttime baan om zichzelf financieel te onderhouden).

In 1956 deed Joe vrijwilligerswerk en woonde in het Brooklyn Hights gebouw, bekent bij Getuigen als “Bethel”. Dit is de thuishaven van het wereld hoofdkwartier van Jehovah’s Getuigen, opererend onder de naam WatchTower Bible and Tract Society Inc., of New York [“Watchtower Society”], waar hij van 1956-59  één van de drukpersen bediende.  En dit deed Joe toen ik hem ontmoette in 1958.  Nadat we in november 1959 trouwden pionierden we in West Palm Beach, Florida, totdat ik in verwachting raakte van onze zoon, Lance, die geboren werd op 14 september 1961. 

Toewijding zonder vragen

Mijn echtgenoot diende als presiderende opziener (voorzitter van een lichaam van ouderlingen) in de gemeente die wij bezochten en stelden een voorbeeld voor de kudde om te volgen, niet alleen door het woord, maar door de daad aangezien hij vijfentwintig jaar aan het pionierswerk gewijd heeft.  Als echtpaar waren we zulke ijverige gelovigen dat we door de jaren heen meer dan tachtig mensen bekeerden tot het geloof.
In 1974 verhuisde ons gezin naar Tennessee waar we samen met enkele tientallen ander Getuigen van Zuid-Florida een nieuwe gemeente van Jehovah’s Getuigen oprichtten.

Van het begin af aan heb ik mijn vertrouwen gesteld in de theologie en invloed van het Wachttoren genootschap omdat zij Bijbelse antwoorden leken te hebben op eeuwenoude vragen over leven, dood, oorlog en vrede gedurende de tijd van intense instabiliteit en onzekerheid van de jaren 50, de “schuilkelders en koude oorlog”-tijd.  Terwijl de jaren voorbij gingen was ik ervan overtuigd de juiste keuze gemaakt te hebben aangezien er voortdurende escalatie en verontrustende condities waren over de hele aarde waarvan de Getuigen verkondigden dat dit een duidelijk teken was dat het einde van de wereld onvermijdelijk was.

Gedurende het midden van de  jaren 60 kwamen er berichten, afkomstig van de leiders van onze organisatie, die zeiden dat 1975 het einde zou zien van dit huidige samenstel van dingen.
Bezorgd dat we mogelijk niet genoeg voor God deden nam Joe ontslag van zijn baan bij de Florida Power and Light Company en namen we beiden een parttime baan omdat we terugkeerden in het pionierswerk.  Joe pionierde drie jaar lang en ik één jaar, hoewel ik doorging met pionieren op een maandelijkse basis wanneer ik kon. Hoewel de datum 1975 die door Jehovah’s Getuigen was bepaald voor de komst van de Apocalyps, kwam en ging, werden we niet afgeschrikt aangezien we te veel geïnvesteerd hadden in de religie om de handdoek in de ring te gooien.


Freedom-logo
     Menu

Skip Navigation Links.
Collapse HomeHome
Recht op informatie
De Waarheid
Collapse Het Besturende LichaamHet Besturende Lichaam
Collapse Werd het jaar 1914 echt voorspeld?Werd het jaar 1914 echt voorspeld?
Collapse 'Gewetensconflict' - door Raymond Franz'Gewetensconflict' - door Raymond Franz
Collapse Eenheid belangrijker dan waarheid?Eenheid belangrijker dan waarheid?
Collapse Barbara AndersonBarbara Anderson
Collapse Het NGO debâcle met de VNHet NGO debâcle met de VN
Collapse Ingezonden materiaalIngezonden materiaal
Collapse Om over na te denkenOm over na te denken
Contact

   

Freedom 4 ALL

    Informatieplatform Jehovah's Getuigen 

Barbara Anderson

 

Dit is Barbara's verhaal:  De voorgeschiedenis

Voor wie geïnteresseerd is in de aanloop die leidde tot de ontdekkingen van Barbara Anderson.
Een levensgeschiedenis die voor veel Getuigen zeer herkenbaar zal zijn.